Almamellék az idők során

Almamellék települése Baranya megyében, a Zselicben található, Szigetvártól nem messze, Szigetvár és Kaposvár között. A települést először 1492-ben említik írásos formában, de a település mellett elhaladó Almás-patak, amelyről a nevét is kapta, már 1009-ben megemlítésre került a pécsi püspökség alapító oklevelében.

Az idők során a település területe több birtokoshoz is tartozott, a legismertebbek közülük a Batthyány és a Biedermann család ó. A Biedermann család készíttette a ma is működő keskeny nyomtávú vasutat az 1900-as évek elején. Ekkor még a kitermelt fa elszállítására szolgált, manapság kirándulókat, turistákat szállít a közeli Sasrétpusztára.

A település a török megszállás után egyedüliként maradt fenn az Almás-patak völgyének települései közül.

Almamellék ma általános iskolával és óvodával is rendelkezik, így a helyi gyerekeknek nem kell utazniuk a tanuláshoz, valamint a közeli, kisebb települések diákjai is itt végezhetik alapfokú tanulmányaikat.

A település fő vonzerejét manapság a turizmus jelenti, az erre járó turistáknak több lehetőséget is biztosít a település és környéke kikapcsolódásra, pihenésre. A látnivalók közé tartozik az Erzsébet-park, melynek fáit Erzsébet királyné tiszteletére ültették. A kisvasút másik végállomása, a Sasréten található vadászkastély kiváló lehetőséget nyújt a falusi turizmus előnyeinek kihasználására.

A település jelentős német nemzetiségi lakossággal rendelkezik, a német nemzetiség épületei, műemlékei ma is megcsodálhatók Almamelléken.