Gyakori hibák SUP-ozás közben

Ha jártál mostanában vízparton, akkor valószínűleg találkoztál már azokkal az emberekkel, akik egy deszkán állva eveznek. Ez a sport a SUP, és egyre többen vágnak bele a SUP-ozásba. Mutatunk néhány gyakori hibát, melyek elkerülésére érdemes odafigyelni.

Gyakori hiba, hogy nem ügyelnek az emberek a biztonságra. Nincs abban semmi szégyen, ha mellény van rajtad, valamint, ha „hozzákötöd” magad a deszkához. Különösen kezdők szeretik ezt elfelejteni, mert a haladók már fel tudják mérni, hogy valóban szükségük van-e ezekre a kiegészítőkre vagy sem.

Mielőtt hosszabb távra indulnál el, érdemes megfelelő gyakorlatot szerezni a SUP-ozásban. Ha nincs saját eszközöd még, akkor a SUP kölcsönzés segítségedre lesz a megfelelő gyakorlat megszerzésében. Az egyik legfontosabb része a gyakorlatszerzésnek, hogy odafigyelés nélkül tudj állni a deszkán. Ha lefelé kell nézned, akkor nem látod, hogy mi történik körülötted, és az egyensúlyodat is nagyon könnyen elveszítheted.

Az evezővel kapcsolatban is több hiba is elő szokott fordulni. Az első mindjárt az evező méretének helytelen megválasztása, beállítása szokott lenni. Úgy kell beállítani az evezőt, hogy egyenesen állva tudj evezni, és az evező teljes tolla a vízben legyen. Az evezőt egyenesen kell tartani, ekkor a leghatékonyabb ugyanis az evezés, mind a sebességet, mind az irányítást tekintve.