A vadkár megelőzésének megoldásai

A vadkár problémája jelentősen meg tudja nehezíteni a mezőgazdasági termelők életét, így mindent el kell követni annak érdekében, hogy megelőzni, minimalizálni tudják a vadkárt. A vadkár megelőzésnek nem csak gyakorlati okai vannak, hanem a jogszabályok is kimondják a teendőket, melyek elmulasztása után a vadkár bejelentése során az alapvető 90%-nál kevesebb megtérítés járhat a termelőnek.

A vadkár megelőzésének népszerű megoldásai

Ha nem madarakról van szó, akkor a legbiztosabb megoldást a kerítés jelenti. A kerítés védelem szempontjából ugyan majdnem tökéletes, azonban kiépítése költséges, különösen több hektáros területeken. Általában gyümölcsösök védelmére, körülkerítésére alkalmazzák.

A kerítéshez hasonló, a körülkerítést alkalmazó megoldás, a villanypásztor. A villanypásztor lényege, hogy egyenáramot vezetnek egy vagy több vezetéken keresztül a terület körül. Előnye, hogy kialakítása a kerítés költségeinek töredéke. Hátránya, hogy hálózati áramra, vagy napelemes rendszer kialakítására van szükség az áramellátás biztosításához, ami a lakott területtől messze problémákat jelenthet.

Nem csak mechanikus, hanem egyéb megoldások is léteznek. Egy ilyen az ultrahangos riasztó, amely magas frekvenciájú hangjelzések segítségével segít távol tartani a vadakat. Előnye, hogy relatívan olcsón kiépíthető, hátránya, hogy nem nyújt biztos megoldást a problémára.

A hanghatások mellett a fényhatások is alkalmasak lehetnek a vadak elriasztására, távoltartására. Fényvisszaverő fóliákkal vagy akár saját fényforrásokkal is lehet védekezni vadkár ellen. A fényvisszaverő fóliák olyan helyeken hasznosak, ahol az autós forgalom fényeit lehet hasznosítani, a fényforrások viszont bárhol alkalmazhatók.