Tinnye története

Tinnye települése Pest megye nyugati részén található, a Pilisvörösvári járásban, Budapesttől 35 km-re.

Tinnye és környékének területe már az ókorban is lakott hely volt. Területén római, honfoglalás kori, Árpád-kori és török időkből származó leleteket találtak. Írásos formában először 1274-ből találtak fennmaradt leleteket, amikor is Tinnyei Miklós birtoka volt a település jelenlegi helye.

1300 után a település egy ideig lakatlan volt, majd pedig az 1300-as évek közepén Iwandorf János és Zudor Péter birtoka lett.

A török hódoltság időszaka Tinnye település történetében is komoly szerepet kapott, ugyanis 1541-ben a törökök kezére került, de a település a török idők alatt sem néptelenedett el, lakott hely maradt, s az apácák is fenntartották itteni tulajdonjogukat.

A török idők után indult fejlődésnek a település, 1715-ben Tinnyén még csak 23 adózott portát írtak össze, 1825-ben azonban már 1364 lakost számláltak a településen. 1843 és 1846 között itt lakott Kossuth Lajos.

A Piliscsaba felé vezető műút mentén Török-várnak nevezett, ismeretlen eredetű földhányás található, alatta Török-kútnak nevezett, jóvízű forrás, távolabb pedig a Garancsi-tó látható. Önálló településsé 1990-eben vált a település, ekkor vált le Piliscsabáról.