A tűzvédelem fontossága a cégek életében

A biztonságos munkahelyhez nagy mértékben hozzájárulnak a tűzvédelmi szabályok, a tűzvédelemmel kapcsolatos előírások. A tűzvédelem feladata az emberi élet és a tárgyi értékek, berendezések védelme, úgy alakítják ki a tűzvédelmi szabályokat, hogy ezeknek a feladatoknak a lehető legjobban megfeleljenek.

A tűzvédelem első részét a megelőzés képezi. A megelőzésre is szigorú szabályok vonatkoznak, pl. szükség van tűzvédelmi oktatások tartására, ahol a dolgozók megismerkednek a tudnivalókkal, a biztonságos munkavégzéssel, a tűz esetén követendő szabályokkal, valamint nagyon fontos a biztonságos eszközök használata is.

Ha mégis tűz alakult ki, akkor a tűzoltás során is kell szabályokat követni. Meg van határozva, hogy milyen sorrendben kell a mentést elvégezni, valamint arra is ügyelni kell, hogy milyen típusú tüzet milyen oltóanyaggal oltunk. A tűzvédelmi előírások azt is részletezik, hogy mikor milyen oltóanyagnak kell készenlétben lennie.

A tűz eloltása után vannak tűzvédelmi feladatok, mégpedig a tűzvizsgálat. A tűzvizsgálat során a hatóságok megvizsgálják a tűz keletkezésének helyét, idejét, okait, a tűz terjedésének körülményeit, és ha vannak, akkor felkutatják a felelősöket is. A tűzvédelmi előírások betartását rendszeresen ellenőrizni kell, de tűzeset után fokozottan ellenőrzik, hogy minden előírás követve volt-e.