Tudnivalók a gyógyszer webáruházakról

A mai világban már szinte mindent be lehet szerezni az internetről, minden témában találhatunk webshopot. Nincs ez másképp az internetes gyógyszer kereskedelemben sem, köszönhetően a sorra nyíló gyógyszer webáruházaknak.

A gyógyszerellátás egyik alapján a vényköteles gyógyszerek jelentik. Mivel ezeket orvosok, szakemberek írják fel, adagolják, így beszerzésükre, árusításukra szigorúbb szabályok vonatkoznak. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vényköteles gyógyszerek árusítása az interneten keresztül illegális. A legjobb, amit ilyen esetben tenni lehet, hogy a modern ügyfélszolgálattal rendelkező patikák honlapjára feltöltjük a receptünket, és időpontot foglalunk magunknak. A sorban állást megspóroljuk, de a patikába történő utat nem.

Szerencsére a legálisan működő gyógyszer webáruházak könnyedén ellenőrizhetők, mivel kötelezően meg kell jeleníteniük az EU-s logót, melyre kattintva el lehet érni az OGYÉI honlapját, ahol felsorolják a legálisan működő patikákat, webshopokat. Ha nem ilyennel kerültünk szembe, ne vásároljunk.

Szintén érdemes kerülni a külföldi gyógyszer webshopokat is, mivel a magyar hatóságok csak a magyar forgalmazókat tudják ellenőrizni, így a külföldi gyógyszerek minőségben, hatóanyagban eltérhetnek attól, amit várunk tőlük. Külföldről sem tudunk legálisan vényköteles gyógyszert rendelni.

Amire fokozottan figyelni kell, az az összetevőkre fellépő allergia. Személyes vásárlás során könnyebb dolgunk van, ugyanis megmondjuk a gyógyszerésznek, mire vagyunk allergiások, és ő választ nekünk gyógyszert, internetes vásárláskor viszont saját magunknak kell ezt megtenni.