A nemzetközi fuvarozás szabályai

Az modern társadalom elengedhetetlen része a része az áruszállítás, melynek fő területe a fuvarozás. Fuvarozás történik több módszerrel is, az egyik legnépszerűbb a közúti fuvarozás. Annak ellenére, hogy közúti fuvarozásról van szó, nem csak egy-egy országon belül történhet, hanem a nemzetközi fuvarozás is rendkívül elterjedt. A nemzetközi fuvarozásnak külön szabályai vannak, lássuk ezek közül a legfontosabbakat.

1998 óta csak Euro 2 károsanyag-kibocsátási szabvány szerinti járműveket lehet forgalomba állítani, és a türelmi időszak is lejárt azóta, így aki nem ilyen járművel rendelkezik, az nemzetközileg nem fuvarozhat kamionjával. A nemzetközi árufuvarozásra elsősorban olyan teherautók alkalmasak, amelyeknek raksúlya 20 és 26 tonna között van. A kamiongyárak már úgy készítik gépjárműveiket, hogy ezeknek a tulajdonságoknak megfeleljenek.

Szintén EU szabályok miatt nem csak a fuvarozó járművekre vonatkoznak szigorú szabályok, hanem a fuvarozást végző sofőrökre is. Megfelelő személyi és szakmai képesítésre van szükségük a sofőröknek, ha nemzetközileg szeretnének fuvarozást végezni.

Amennyiben gyorsan romló készítményeket szeretne valaki fuvarozni, akkor meg kell felelnie az ilyen áruk szállításához előírt műszaki követelményeknek.

A méreteket tekintve a hazai és a nemzetközi előírások szinte teljesen megegyeznek, ami azt jelenti, hogy a fuvarozó jármű maximum 2,5 m széles lehet, magassága pedig maximum 4 méter.