A horgász horgok és tulajdonságaik

A horgok a horgászat elengedhetetlen kellékei, a többi kellékhez képest nagyon kicsit, mégis nagyon fontos szerepet játszanak a horgászat sikerességében. Ennek megfelelően, ha horgot szeretnénk választani, akkor több különböző szempontot is figyelembe kell venni.

Az első ilyen szempont a horog mérete. A horgok méretét számokkal adják meg, a 2-es a legnagyobb, a 26-os pedig a legkisebb. A méretet annak függvényében kell megválasztani, hogy milyen halat szeretnénk a horoggal fogni. Emellett a csali méretét és típusát is vegyük figyelembe, ugyanis ez is nagyon fontos a sikeres horgászat szempontjából.

Szintén nagyon fontos mér a horog teherbírása is, ami a horog vastagságától és anyagától függ. Szintén attól függ a választás, hogy milyen halakat szeretnénk fogni a horoggal.

Figyelni kell még a horog alakjára is, ugyanis a tökéletes csali kialakításában nagyon nagy szerepet játszik a horog alakja. Négy nagy csoportba sorolhatjuk a horgokat alakjuk szerint, a crystal, rövid vagy közepes szárú, a hosszú szárú és a körívben hajlított horgok.

Eldöntendő kérdés még, hogy szakállas vagy szakáll nélküli horgot válasszunk. A szakállas horgok biztosan tartják a csalit és a kifogott halat is, nehezebben akadnak azonban rá a halak. A szakáll nélküli horgok kevésbé teszik tönkre a csalit, és könnyebb is kivenni őket a halak szájából.