Milyen lézeres látásjavító kezelések vannak?

Egyre több ember gondolkodik lézeres látásjavításon, vagy vállalkozik lézeres szemműtétre. Köszönhetően a folyamatosan növekvő számú lézeres látásjavító kezeléseknek, manapság már szinte mindenki megtalálhatja azt a kezelést, ami számára legjobban megfelelő. Lássuk, mik a választási lehetőségek.

A legolcsóbb megoldás az egy lézeres, személyre szabott PRK kezelés. A kezelés során a lézer a szaruhártya felszínén végez átalakítást. A kezelés előtt a szaruhártya hámrétegég le kell dörzsölni, aminek visszahámosodása 2-3 napig tart, ekkor idegentest érzés jelentkezik.

A következő szint a No-Touch PRK, ahol a hámréteg ledörzsölését is lézer végzi, innen kapta a nevét is, mert nem kell manuálisan hozzáérni a szaruhártyához az orvosoknak. A visszahámosodás ugyanúgy 2-3 napig tart, azt nem lehet PRK kezelés során kikerülni. Ennek ellenére mindkét PRK eljárás teljesen biztonságos.

A Lasik kezelés már nem jár a 2-3 napos idegentest érzéssel, azonban komoly szövődményei lehet, a lebeny, ami alatt a látásjavítást végzik, oldalirányú erő hatására elmozdulhat, leszakadhat. Több klinika emiatt nem is végez Lasik kezelést.

Az egyik legmodernebb eljárás a Femto lézeres szemműtét. Ehhez már két lézerre van szükség, a lebenyt is lézer készítik, aminek következtében nem kell számolni a Lasik szövődményeivel és a PRK kellemetlenségeivel sem. 1 nap pihenés után másnap már lehet is dolgozni.

A legmodernebb eljárás a Visumax, melynek előnye, hogy sokkal kíméletesebb és gyorsabb, mint a Femto, így olyan páciensek számára is alkalmazható, akik a szemnyomás megnövekedése miatt nem volt alkalmasak Femto kezelésre.