Rágcsálóirtás házilag

A családi házak egyik velejárója, hogy a hidegebb időszakban megjelennek a rágcsálók a ház körül (egerek, patkányok), és ha lehetőségük van bejutni a házba, akkor a házban is találkozhatunk velük. Visszafelé azonban már nem működik ez a dolog, ha kijön a jó idő, maguktól akkor se hagyják ez a házat, így nekünk kell gondoskodni a rágcsálóirtásról. Lássuk, hogyan tehetjük ezt meg.

Az első lépés, amit tenni tudunk, hogy megpróbáljuk távol tartani a rágcsálókat otthonunktól. Ha belvárosban lakunk, akkor nagy valószínűséggel nem lesz problémánk rágcsálókkal, mivel csak nagyon ritkán merészkednek a városok belsejébe. Ennek ellenére a leggyakoribb oka a rágcsálók elterjedésének a rossz higiéniás körülmények, nem feltétlenül a lakás belsejében, hanem körülötte. Ennek megfelelően takarítsuk el a szemétkupacokat, búvóhelyeket.

Ha irtásra van már szükség, akkor az első lépés, hogy feltérképezzük, merre járnak az egerek otthonunkban. Erre jó megoldás a lyukak papírral történő befedése, valamint homok elszórása. A papír kirágása, a homokban található nyomok alapján megtudhatjuk, merre járnak az egerek.

Egy-egy egeret még el lehet riasztani erős szagot árasztó folyadékkal, szerekkel, ha azonban egy egész család fészkelte be magát, ezek már nem elegendők a probléma megoldására. Ilyenkor gyakori megoldás a boltokban megvásárolható egércsapda, a ragasztó vagy a méreg. Mérget csak akkor alkalmazzunk, ha háziállat, kisgyerek nincs a lakásban, vagy biztosan nem fér hozzá.