A sporttáplálkozás és a vitaminok

A sporttáplálkozás egyik alapeleme a megfelelő vitaminbevitel. A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek energiával nem látnak el minket, azonban nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. A vitaminokra kisebb mennyiségben van szüksége szervezetünknek, azonban olyan folyamatokhoz szükségesek, mint a látás, a véralvadás vagy az energia termelődése.

A vitaminokat oldódásuk alapján csoportosíthatjuk:

  • vízben oldódó vitaminok
  • zsírban oldódó vitaminok

A vízben oldódó vitaminok közé tartoznak a C-vitamin, valamint a B-vitaminok. A vízben oldódó vitaminok felszívódásuk után a véráramba kerülnek. A vérben közlekedve pedig egyszerűen eljuthatnak felhasználási területeikre.

A zsíroldékony vitaminokat felszívódásuk után fehérjék szállítják a vérben, majd zsírsejtekben tárolódnak. Ezekből tehát a legtöbb embernek hatalmas raktárai vannak, amik akár évekre elegendőek.

A zöldségeknek, gyümölcsöknek köszönhetően nyáron sokkal könnyebb vitamint bevinni, mint télen. Ennek megfelelően téli időszakban kifejezetten ügyelni kell a sportolóknak a vitaminbevitelre. Vannak olyan vitaminforrások, melyeket ilyenkor is könnyen be tudunk szerezni.

A D-vitamin hiánya napi 15 perc szabadban töltött idővel orvosolható. Ha erre nincs lehetőségünk télen, akkor fogyasszunk sok tojást, halat, vajat. B-vitamin szempontjából a legjobb források a tej, a hüvelyesek és a gabonafélék. Az A-vitamin leghatásosabban sárgarépa formájában vihető be. A C-vitamint legegyszerűbben télen savanyított saláta vagy a cékla fogyasztásával pótolhatjuk.