Könyvelési, számviteli szolgáltató választása

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy a cégeknek számos könyvelési, számviteli feladatot kell elvégezniük a törvényes működéshez. Emiatt pedig nagyon fontos a megfelelő könyvelési, számviteli szolgáltató kiválasztása, ugyanis nem csak a törvényi előírásoknak történő megfelelőség múlik ezen, hanem a cég működését is jelentősen meg tudja könnyíteni a hozzáértő, profi szolgáltató kiválasztása.

Persze nem csak szolgáltatóval lehet megoldani a számviteli feladatokat, hanem lehetőség van alkalmazott felvételére, aki ezeket a feladatokat végzi, de általában, főleg kisebb és közepes cégeknél, a kiszervezés a jobb megoldás.

A számviteli szolgáltató kiválasztásához első lépésként érdemes utánajárni, hogy az adott könyvelő rendelkezik-e már a céghez hasonló ügyféllel. Ajánlott olyan könyvelőt választani, aki otthon van már a témában, így többet tud segíteni a cég működésében, életében is. Ez különösen fontos induló vállalkozásként, ahol gyakran a cégvezetők is csak ismerkednek a céges teendőkkel.

A könyvelő ügyfelei mellett érdemes azt is ellenőrizni, hogy a munkatársak milyen végzettségekkel rendelkeznek, melyen specialitásaik vannak. Ez különösen fontos nagyobb vállalkozások esetén, és akkor, ha a vállalkozás is valamilyen speciális területen tevkéenykedik.