Mi az az antikvárium?

Mi az az antikvárium?Az antikvár könyvkereskedelem régi vagy használt kiadványok (könyvek, térképek, metszetek, kéziratok stb.) kereskedelmével foglalkozik. Azt a boltot, kereskedést nevezzük antikváriumnak, mely ezzel az adásvétellel foglalkozik.

Nem minden használtkönyv-kereskedés antikvárium, azonban legtöbb ilyen kereskedésnél is előfordul, hogy régiségre, értékes könyvre tesznek szert. Régi könyvek mellett ritkaságnak számító térképeket, kéziratokat is találhatunk ilyen helyeken.

Az antikváriumok sajátossága, hogy régi könyveket találhatunk meg náluk az új kiadások töredékéért. Az internetnek köszönhetően az antikváriumok készlete könnyen, gyorsan böngészhető, így kevés időráfordítással is megtalálhatjuk azokat a könyveket, amikre éppen szükségünk van.

Amennyiben nem venni, hanem eladni, ajándékozni szeretnénk, azt is megtehetjük, ugyanis lehetőség van arra is, hogy megunt könyveinket, régi kéziratainkat odaadjuk egyes antikváriumoknak, akik gondoskodnak arról, hogy azok ne vesszenek kárba.

Nem csak régi könyveket, hanem ritkaságnak számító folyóiratokat is találhatunk akváriumban. Ezeket gyakran nem lehetséges megvásárolni, azonban helyben el tudjuk őket olvasni, vagy esetleg lefénymásolni, lefényképezni azokat a részeket, melyek érdekelnek minket.

Cimke: