Mire figyelj lézeres szemműtét előtt?

A lézeres látásjavítás ma már rutinműtétnek számít, az egyik legbiztonságosabb beavatkozásról van szó, minimális kockázatokkal. A maximális biztonságnak és a számos választható kezelésnek köszönhetően egyre többen választják a lézeres szemműtétet látásproblémájuk javításaként. Cikkünkben arról lesz szó, hogy mit kell tudni a lézeres szemkezelés előtt.

A legfontosabb dolog, hogy be kell tartani a szakorvos utasításait. Minden lézeres kezelést egy alkalmassági vizsgálat előz meg, amelyre már a szakorvos tanácsait követve kell érkezni. Ez azt jelenti, hogy a kontaktlencse viselését mellőzni kell az alkalmassági vizsgálat és a szemműtét előtt is, ugyanis a kontaktlencse megváltoztatja a szaruhártya alakját, így befolyásolja az eredményeket. Nem csak a kontaktlencséről kell lemondani, hanem pl. a sminkről, krémekről, parfümökről is el kell feledkezni néhány hétig, ezek ugyanis a fertőzések előfordulásának esélyét növelik.

A szemműtét nem jár varratokkal, kórházban eltöltött idővel, altatással. A helyi érzéstelenítés köszönhetően teljesen fájdalommentes, a szemműtét maga 10-15 perces, és egy kis pihenés után el is lehet hagyni a klinikát, majd másnap kell visszamenni kontrollra.

A szemműtétet követően szinte azonnal érezhető a kezelés hatása, jelentősen javul a látás. A végleges állapot eléréséhez néhány napra, hétre szükség van ugyan. Modern látásjavító kezelés utána akár már a következő napon lehet dolgozni menni, viszont a fizikai megterheléseket, hatásokat kerülni kell pár hétig. A szemműtétet követő néhány hónapban szemcsepp, műkönny használatára lesz szükséged.