Lakásvásárlási tippek, tanácsok

A lakásvásárlás nem egyszerű feladat, ha nem akarsz rossz üzletet kötni, akkor rengeteg dologra oda kell figyelned. Az egyik legfontosabb, hogy megértsd, mi az, amit megengedhetsz magadnak. Biztos lehetsz abban, hogy bármilyen lakást, házat is nézel meg éppen, van annál jobb, drágább eladó lakás. Ha nem tudod meghatározni, hogy mi az, amit megengedhetsz magadnak, és mi az, amit nem, akkor jó esetben csak az idődet töltöd el vele, rossz esetben azonban nem fogod tudni fizetni a részleteket.

Érdemes átgondolni azt is, hogy igénybe veszed-e ingatlanközvetítő szolgálatatásait, vagy saját magad fogod a keresést, vásárlást lebonyolítani. A közvetítőket természetesen meg kell fizetni, azonban számos előnnyel is rendelkeznek. Ismerik a piacok, gyakran ismerik az eladókat, tudják, észrevesznek olyan problémákat is, melyeket egy laikus nem mindig.

Érdemes válogatósnak lenni, de nem szabad túlzásokba esni. A nagyon rossznak tűnő vételeket el kell felejteni, de a kisebb hibákon túl kell tudni lépni, különben vagy nem találsz egyáltalán lakást, vagy csak aranyárban.

Az árakat tekintve ne csak a vételárat, hanem minden költséget számoljunk össze. A lakás vételára adja a legnagyobb részt, de az átírások, ügyvéd, ügyintézések költségeivel is számolni kell. Nagy probléma, ha ezekre esetlegesen nem jutna pénz.

Szintén az árral kapcsolatos, hogy mindenképpen próbálj meg alkudni, max. nem jársz sikerrel. Ha viszont igen, akkor százezreket, sőt, akár milliókat tudsz vele spórolni.