Az e-recept rendszerével kapcsolatos tudnivalók

Hazánkban a hagyományos, papír alapú recepteket fel fogja váltani egy új rendszer, az ún. Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), amely nem csak az egészségügyi intézményeket köti össze, hanem megkönnyíti a betegek ellátását is.

A rendszer felhőalapú technológiát használ, melyet a lehető legbiztonságosabb adatvédelmi megoldások biztosítanak, és összekapcsolja az egészségügyi ellátókat egymással, a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, valamint a gyógyszertárakat.

Az új rendszer új lett megtervezve, hogy megkönnyíti a munkát az orvosok számára (pillanatok alatt lekérdezhetők a betegek adatai, korábbi betegségei, zárójelentései, leletei stb.), gyógyszertárak számára (lekérdezhetők a beteg korábbi receptjei).

Alapbeállításként betegadatokat csak a kezelőorvos kérdezhet le, különösen érzékeny adatokat csak az adott szakterületen dolgozó kezelőorvosok kérdezhetnek le. Ezeket az alapbeállításokat a betegek megváltoztathatják, szűkíthetik vagy bővíthetik az adatok körét és a lekérdezhető személyek körét is.

A mostani gyakorlattal ellentétben, ahol a patikus nem kérhet TAJ-kártyát sem, az e-rendszer esetén a betegnek kötelezően igazolnia kell magát a TAJ-kártyájával személyazonosítását igazoló okmányával. Ennek hiányában nem lehet majd kiváltani gyógyszereket az új rendszerben. A TAJ-kártyák tehát nem szűnnek meg, a betegellátásban ugyanazt a szerepet fogják betölteni, mint most, azonban használatuk kiváltható az új, e-személyi igazolvány használatával.