Mennyit ér egy pénzérme?

A numizmatikával komolyan foglalkozók köre szűk, elit közösség, alig néhány ezer taggal rendelkezik hazánkban. Általában megfelelő mennyiségű előzetes információra van szükség a numizmatikához, mivel egy megszállott gyűjtő könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy a választott kort vagy területet egyszerűen nem tudja megfizetni.

Aki most szeretne nekiállni a numizmatika tudományának, az a történelemről és gyakoriságról a numizmatikai szakirodalomból, az értékekről pedig az aukciós házak és kereskedők katalógusaiból tud tájékozódni elsődlegesen. Emellett természetesen az internet a legjobb lehetőség a szükséges tudás megszerzésére, bővítésére.

Mennyit ér egy pénzérme?

Legtöbbször egy érme valóban annyit ér, amennyi rá van írva, amely a kibocsátó ország központi bankja által meghatározott névérték, az adott ország valutájában megadva. Mindemellett van számos olyan pénzérme, amely a névértékénél lényegesen többet ér, esetleg annak a sokszorosát éri, magasra értékelik a numizmatika kedvelői és a gyűjtők. Ezek általában olyan érmék, melyekből kevesebbet adtak ki, nemesfémből készültek, vagy pl. valamilyen eseményre, megemlékezésre készítették őket.

Az érmék értékét meghatározó tényezők

  • Az érme anyaga az első olyan tényező, amely alapvetően meghatározza annak értékét. Természetesen a nemesfémből készült érmék értéke jelentősen magasabb, mint a bronzból, rézből vagy egyéb fémötvözetből készült érmék esetében.
  • Az érme tartásfoka, azaz a minőségi állapot a második fontos tényező, amelynek kihatása van az értékére.