A gyógyszertárak, gyógyszerészek bemutatása

A gyógyszertárak és a gyógyszerészek fontos részét képezik az egészségügyi ellátó rendszernek. A gyógyszertárak működésének elengedhetetlen feltétele az egyetemi végzettséggel rendelkező szakember, a gyógyszerész, aki gyakorlatilag az egészségügyi ellátás utolsó láncszeme (de akár lehet az első is, ha a gyógyszertárat keresi fel a beteg először, még mielőtt orvoshoz ment volna), kiadja a gyógyszereket a beteget számára, és szükség esetén megválaszolja kérdéseiket, tanácsokkal, segítséggel látja el őket.

A gyógyszertárak tehát a gyógyszerek értékesítését végzik, de emellett hasznos információkkal is szolgálnak a beteget számára, melyek elősegítik mind a minél gyorsabb gyógyulásukat, mind azt, hogy maximális információval rendelkezzenek gyógyszereikről, betegségeikről.

A gyógyszertárak típusai

A legtöbb gyógyszertár, ahogy pl. a pécsi Ezüsthárs Gyógyszertár is a közforgalmú gyógyszertárak közé tartozik. Az ilyen patikák feladata egy adott terület (település vagy a település egy része) ellátása.

A közforgalmú gyógyszertárak rendelkezhetnek fiókgyógyszertárral is, amelyek feladata egy kisebb település, vagy városrész ellátása. Fiókgyógyszertár csak olyan településen létesíthető, amely közforgalmúval, és a két gyógyszertár sem működhet egyszerre egy településen. Gyakorlatban ez általában úgy jelenik meg, hogy egy városban található a közforgalmú gyógyszertár, melynek fiókgyógyszertára egy környező kisebb település ellátását biztosítja.

A következő csoport a kórházi gyógyszertár, amely, ahogy a neve is mutatja, a kórházakon belül működik, és mind a betegek, mind a kórház igényeit kielégíti. Ennek kisebb csoportja a vényforgalmú gyógyszertár.