Tudnivalók Lad településéről

Lad község Somogy megyében, a Barcsi járásban található, de az 1950-es megyerendezésig Baranya megyéhez, valamint a Szigetvári járáshoz tartozott. A mai község is ekkor jött létre, Magyarlad és Németlad települések egyesüléséből.

A település a történelem során már az 1300-as évek elején megjelent írásos formában, Lad néven. Magyarlad és Németled 1745-ben jött létre, ekkor ugyanis két részre szakadt a korábbi település, ahogy a két új település neve is mutatja, Magyarladon laktak a magyarok, Németladon pedig az ide települt németek.

A település számos látnivalóval, valamint szolgáltatással rendelkezik, melyeket a Lad község honlapján megtalálhatunk. Fő látnivalóknak a település két temploma, a katolikus és a református templom számítanak. A református templomot 1734-ben építették, a katolikus templom pedig 1880-ban esett át egy nagyobb felújításon, de története sokkal korábbra nyúlik vissza. A település egy, a 19. század közepén épült római katolikus kápolnával is rendelkezik, amit a helyi lakosok mellett a turisták, a településre látogatók is rendszeresen, szívesen látogatnak. Szintén a nevezetességek közé sorolható a községben található Hoyos kastély, amit 1910-ben építtetett Hoyos Miksa gróf. A kastély ebben az időben 400 kötetet könyvtárral rendelkezett.