Hogyan válasszunk megfelelő macskaeledelt?

A macskaeledel választása nem egyszerű folyamat, mivel nem mindegy, hogy mivel etetjük kedvencünket. Ha reklámokban minden gyártó hirdeti, hogy az ő macskaeledele a legjobb, de hogy tudjuk eldönteni, hogy tényleg mire van szüksége cicánknak? Cikkünkből kiderül.

Amiket figyelembe kell venni a megfelelő eledel kiválasztásához, az a macska kora, fajtája, ételallergiái, kinti vagy benti cicáról van szó, és, hogy milyen súlyban van kedvencünk.

A legfontosabb az eledel összetevőinek megvizsgálása. Mivel a macska ragadozó, így főként fehérjére van szüksége. Ha egy macskaeledel nem tartalmaz nagy százalékban fehérjét, valószínűleg nem fog jó megoldást jelenteni.

Ha egy eledelen nincsenek feltüntetve tételesen az összetevők, akkor azt semmiképpen ne vásároljuk meg, mert az a rossz minőség mutatója. Szintén kerüljük az otthoni maradékokat is, pl. a kelt tészták fogyasztása akár komoly belső sérüléshez is vezethet.

Bár mind a kutya-, mind a macskaeledelek esetén a fehérje a fő összetevő, de azért ne adjunk hosszútávon kutyaeledelt cicánknak, mivel a macskáknak nagyobb arányú fehérjére van szükségük.

A legnehezebb választás általában az, hogy száraztápot vagy konzervet etessünk cicánkkal. A legjobb, ha mindkettőből kap egy nap a macska, mivel mindkét eledelnek megvannak a maga előnyei. Arra kell figyelni, hogy soha ne etessük csak nedves, konzerv eledellel kedvencünket, mivel ezeknek nagy része víz, és kevesebb fehérjét is tartalmaznak, mint a száraztápok.