Mivel foglalkozik egy díszlettervező?

Az építészet témakörében számos különböző tevékenységet találhatunk. Általában az építészetről, tervezésről a házak, építmények tervezése jut az emberek eszébe, de idetartozik a látványtervezés, díszlettervezés is.

A látványtervezés, díszlettervezés során belső terek, stúdiók, díszletek kerülnek megtervezésre. Előnye, hogy az átalakítások megkezdése előtt lehet látni azt, hogy hogyan is fog kinézni a terem, és ha nem felel meg, akkor a tervezési fázisban lehet korrigálni a hibákat.

A modern díszlettervezés 3D-ben történik, modern technológiákkal, tehát 3D-ben lehet látni a várható eredményt. A mai megoldásoknak köszönhetően lehetőség van arra, hogy pl. egy stúdió megtervezésénél nem csak maga a stúdió, hanem a világítástechnika és a kamerák helyzete, tulajdonságai is rákerüljenek a 3D tervekre. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a teljes stúdiót lehet látni a látványterveken, és csak akkor kell kiépíteni, amikor minden megfelel az elképzeléseknek, elvárásoknak.

A díszlettervező, látványtervező első feladata az egyeztetés az igényekről, elképzelésekről. Ezt követően felépíti a 3D modellt a megbeszéltek alapján. A modellkészítés után kerülnek rá a fények a tervekre, amit a berendezések, bútorok megtervezése, elhelyezése követ.