Földmunkagépek típusai a munkafolyamat alapján

A földmunka az építőipar egyik alapvető feladata, ide tartozik minden tevékenység, ami a föld kitermelését, szállítását, beépítését jelenti. Ezeket az egyes földmunka feladatokat különböző gépekkel végezzük. Földmunkagép bérlésénél tudni kell, hogy mire szeretnénk használni a gépet.

A föld kitermelése

A föld kitermelésének műveletei a lazítás, bontás, kiemelés, nyesés, munkaeszköz megtöltés, lerakás. Ide tartoznak a földtolók és a földkotrók. A földtoló egy vágóéllel felszerelt tolólap, amelyet egy alapgépre rögzítenek. Feladata a talaj bontása, illetve ellentétes mozgással annak terítése.

A kotrók között vannak gumikerekes, lánctalpas és teleszkópos földmunkagépek is. Ezeket a járműveket földkitermelésre, a kitermelt föld rövid távolságra való szállítására használják.

A föld szállítása

A földkitermelő-szállítógépek munkáját a gép haladási sebességével azonos sebességű nyesési folyamat, a gépre mereven szerelt munkaeszköz (vágóél), valamint a talaj hosszabb távolságra történő szállítása jellemzi.

Két csoportjuk van, vágóéllel felszerelt gépek és puttonyos vagy ládás gépek.

A föld beépítése

Ide tartoznak a tömörítőgépek, minden olyan berendezés és eszköz, amely mozgási energiáját – vagy annak egy részét rendezettségét megváltoztatja, ezáltal az anyag tömörségét növeli. A tömörítőgépeket működés szerint csoportosítjuk, lehetnek döngölők, vibrációs gépek és hengerek.