Hogyan találjuk meg a megfelelő nyomtatót?

A megfelelő nyomtató vásárlása nem egyszerű folyamat, rengeteg apró részletre kell ahhoz figyelni, hogy minden szempontból megfelelő nyomtatóval gazdagodjunk. Lássuk, melyek ezek a szempontok.

Amire figyeljünk oda, hogy csak azért, mert valami akciós, nem biztos, hogy az lesz a jó megoldás, sőt. Ha csak az árat figyeljük, könnyedén egy olyan készüléket vásárolhatunk, amely nem felel meg igényeinknek.

Az igények figyelembe vétele

Az első lépés, hogy meg kell határozni, mire fogjuk használni a nyomtatót. Amit tudnunk kell: mennyit szeretnénk havonta nyomtatni, milyen dokumentumokat szeretnénk nyomtatni (színes vagy fekete-fehér), ha színes, akkor színes szöveg, vagy inkább képeket? Plusz érdemes végiggondolni, vannak-e valamilyen extra igényeink.

A nyomtatási mennyiséget tekintve a tintasugaras nyomtatókat ajánlják otthoni, kisebb mennyiségű nyomtatáshoz. Nem csak maguk a nyomtatók olcsóbbak, hanem a nyomtatópatronok vásárlása, pótlása is olcsóbban megoldható. A tintasugaras nyomtató fényképet, fotók nyomtatására kiválóan alkalmasak, minőségi képeket nyomtathatunk velük.

Az extra igényeket tekintve a legalapvetőbb, sokak által keresett plusz szolgáltatások a szkennelési és másolási funkció. Ezek otthoni, egyszerű használatkor is igen hasznosak tudnak lenni.

További extra funkciók, melyek már inkább a modern kor elvárásainak köszönhetők pl. a wifi csatlakozási lehetőség, a hálózati csatlakozási lehetőség, a fax küldés, a Bluetooth vagy pl. az LCD kijelző. Ezek közül azért érdemes pluszt fizetni, melyeket biztosan használni szeretnénk, elengedhetetlenek a nyomtató vásárlásának szempontjából.