Napszemüveg víz közelébe

Napszemüveg víz közelébeA napszemüvegek egyik legfontosabb feladata, hogy óvják a szemet az UV sugaraktól. Emellett védik a szemet a fénytől is. Ez különösen fontos, ha vízparton, vagy vízen töltünk el huzamosabb időt. A víz felszínéről, valamint a fehér felületekről visszaverődő fény sokkal jobban zavarja a szemet, mint az átlagos napsütés. Ennek kiküszöbölésére rengeteg lehetőség van a napszemüvegeket figyelembe véve, cikkünkben ezeket fogjuk részletesebben szemügyre venni.

A színes lencsék sok mindenre megoldást nyújtanak, de a legerősebb visszaverődő napfényre, mely vízpart közelében jelentkezhet, szükség lehet speciális megoldásokra.

Az első megoldás, amit a napszemüveg gyártók használnak erre az esetre, a polarizált lencsék. Ezek a lencsék kiszűrik a sík felületekről visszaverődő, vakító napsugarakat. Különösen ajánlott viselésük vezetéshez, vízi és téli sportoláshoz.

A lencse színének megválasztása:

  • Szürke: Általános szín, a vakító fényt csökkenti, jó kontraszttal jár, de nem okozza a színek elváltozását.
  • Barna: Növeli a kontrasztot a legtöbb esetben. Nem csak a napsütéses napokon jó megoldás, hanem az esős, borús napokon is.
  • Lila/rózsaszín: Felerősíti a színeket (különösen kék vagy zöld háttér esetén).
  • Sárga: Csökkenti a kék színeket. A legjobb megoldás hó esetére.
  • Zöld: Egyes esetekben növeli a látásélességet.

A lencse alakja:

Figyelni kell a lencsék alakjára, mivel a kerekített lencsék megtörik a fényt, amely káros lehet a szem számára. Ha a szemeknek „dolgozni” kell, hogy értelmezni tudják ezeket a megtört fényeket, akkor az fáradáshoz vezethet.

Cimke: